2010. november 27., szombat

Csernus Tibor

Csernus Tibor neve idehaza mint festő kerül elő általában. Kétszer tüntették ki Munkácsy-díjjal, 1997-ben pedig Kossuth-díjjal, művészetét a szürrealizmus és később a hiperrealizmus jegyei jellemzik. Ami az életpályáját illeti, 1927-ben született, a Képzőművészeti Főiskolán fejezte be festő tanulmányait. Először 1954-ben járt Párizsban, ekkor kezdett megismerkedni a francia festészet irányzataival, majd 1964-ben végleg Franciaországba költözött. Csernus művészetével nemzetközi hírnevet szerzett, több kiállítása is volt neves párizsi galériákban és nemzetközi bemutatókon. Az önálló festmények mellett már Magyarországon is készített könyvillusztrációkat, és ezt Párizsban is tovább folytatta. 2007-ben halt meg Párizsban.

Azt azonban kevesen tudják, hogy Csernus Franciaországban több science fiction kiadvány borítóját is elkészítette, főleg a J'ai Lu kiadó könyveinek. Ő illusztrálta az első Univers antológiát, valamint többek közt van Vogt, Dick, Silverberg és Sturgeon francia kiadásait is.



Arthur C. Clarke: 2001. Ürodisszeia
Kurt Vonnegut Jr.: Az ötös számú vágóhíd
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
Philip K. Dick: Az Alfa hold klánjai
Theodore Sturgeon: Több mint emberi
John Brunner: Stand on Zanzibar (első kötet)
A többi borító itt tekinthető meg.

2 megjegyzés:

  1. Szerintem az Ötös számú vágóhidnak ugyanezt a borítóját láthatjuk a 8. Metagalaktikában (=Lundwall esszégyűjteményében) is! Most nem tudom ellenőrizni, de ilyesmi rémlik (fekete-fehérben).

    VálaszTörlés
  2. Igen, előfordulhat, ugyanis én is emlékszem rá, hogy valamilyen magyar kiadványban is láttam. Szóval simán lehet a Meta 7. (amiben Lundwall írásai vannak, a 8. a van Vogt kötet).

    VálaszTörlés