2010. december 28., kedd

Avon Science Fiction and Fantasy Reader

Természetesen a fantasztikumot már a kezdetektől kezdve sem csak azoknak akarták eladni, akik gyerekkoruk óta űrhajókról és sárkányokról álmodtak. Sokszor jól menő márkák, újságok, kiadók próbálkoztak meg egy-egy sci-fi/fantasy kiadvánnyal. Ilyen volt az Avon Publisers által indított sorozat is. Az Avon még véletlenül sem azonos a kozmetikai céggel, egy 1941-ben alapított kiadó, amelyik kimondottan ponyvára és romantikus történetekre specializálódott. Így aztán nem csoda, hogy be-becsúszott pár fantasztikus, science fiction mű, akár regény is. Az Avon Fantasy Readert először 1947-ben adták ki, összesen tizennyolc számot ért meg 1952-ig. Emellett megjelentették 1951/52-ben az Avon Science Fiction Readert, amiből csupán három szám jelent meg. Ezek a kiadványok valahol félúton állnak a magazin és az antológia között, már befutott, népszerű írásokat közöltek pl. Lovecrafttól, Bradbury-től, C. L. Moore-tól vagy Murray Leinstertől.

Bár látni fogjuk, hogy az első számok borítóin még nem, később szinte kötelezővé vált a szép és elesett nő szerepeltetése a címlapon (furcsamód az '53-as Avon Science Fiction and Fantasy Reader két számának borítója még érdekesnek is mondható a pulpmagazinok között). A főoldalon szereplő történetek címei pedig egyszerűen zseniálisak.

a "keleti" szépség


a kifejezetten "egzotikus" nő

a római katona megmenti a hölgyet

talán egy varázslónő?

szemben az ellenséggel...

a szépséges robot/klón(?)

a csábító

ez egy szirén?

a rabszolganő

a buja királynő

robotbirodalom nem létezhet rabszolganő nélkül
És a végére egy kis szürreális:



4 megjegyzés:

  1. Inkább a dudák váltak kötelezővé a címlapokon :-))), ha jól látom, legnagyobb sajnálatukra eléjük kellett tenniük valamit, ami annak idején még így is merésznek számíthatott...

    A svéd Sfären magazinról nincsenek véletlenül képeid?

    VálaszTörlés
  2. Nincsenek sajnos, de ha bármit tudsz róla azt szívesen veszem.

    VálaszTörlés
  3. Véletlenül bukkantam a nevére, Stieg Larsson könyvét olvastam, aztán megpróbáltam utánanézni az írónak, és a wikipédián említették meg azt a fanzint a Science fiction fan bekezdés alatt:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Stieg_Larsson

    VálaszTörlés
  4. Még tegnap rákerestem, ennél tovább sajnos én sem jutottam (pedig még svéd nyelvű oldalakon is kerestem)...

    VálaszTörlés