2011. január 28., péntek

A Móra Alapítvány-sorozata

A Móra Ferenc Kiadó 1992 és 1995 között arra vállalkozott, hogy egységes külsőben megjelentesse Isaac Asimov Alapítvány, Birodalom és Robot műveit. Az összesen 13 kötetes sorozat azonban nem tartalmazott két regényt. A mezítelen nap 1990-ben jelent meg A sci-fi mesterei sorozatban, mindazonáltal ettől még bekerülhetett volna a sorozatba (az Alapítvány előtt pl. először 1991-ben, majd ebben a sorozatban 1995-ben jelent meg, még a borítója is ugyan az a két kiadásnak). A másik hiányzó kötet az Előjáték az Alapítványhoz, aminek jogai valamilyen úton-módon a Cédrus Kiadóhoz kerültek, így ők jelentették meg 1993-ban.

A Móra sorozatának borítóit Jantner János készítette.















1 megjegyzés:

  1. :)
    A nem igazán átgondolt kiadói tervre az is példa lehet, hogy a Robotttörténetekben helyet kaptak az 1991-ben A SCI-FI MESTEREI c. sorozatban megjelent Én, a robot c. kötet novellái is. Néhány helyen egyszerre lehetett kapni a két könyvet.Sz'tem az Én, a robot kiadása elhibázott döntés volt, pláne, hogy öt évvel korábban ezek a novellák egy kivételével megjelentek a Roburokban is.
    És úgy tudom, az Előjáték az Alapítványhoz c. regénnyel kapcsolatban zajlott a vita, miszerint nem egészen Asimov írta a könyvet.

    VálaszTörlés