2011. március 21., hétfő

Kaiju filmplakátok Kelet-Európából

A japán filmgyártás egyik érdekes és talán legismertebb válfaja az ún. kaiju filmek sora. A "kaiju" (怪獣) japánul "különös állatot" jelent, de nyugaton a "szörnyeteg" megnevezés terjedt el, és ezzel tudnánk legjobban leírni a kaiju lényegét. A kaiju eiga ("szörnyfilmek") legismertebb alakja Godzilla (Gojira,ゴジラ), a hatalmas hüllő. Mellette fontosabb visszatérő alak Mothra (Mosura, モスラ) az óriáspillangó/molylepke, Anguirus (アンギラス) egy Godzillához hasonló négylábú óriáshüllő, Rodan (Radon, ラドン) az óriás mutáns pteroszaurusz, Gamera (ガメラ) a repülő óriásteknős és King Gidorah (Kingu Gidora, キングギドラ) egy leginkább háromfejű sárkányra emlékeztető lény. Mellettük azonban még sok más lény is feltűnik regényekben és filmekben egyaránt. És hogy mi lehet a kaiju kialakulásának oka? (Itt szögezzük le, hogy a kaijuban nem mindig óriási szörny szerepel, de az egyszerűség kedvéért most csak erről beszélünk.) Egyesek szerint ez az egész a japán atomsokk megjelenése, hisz egy rakás szörny mutáns, ill. a tudomány és a modern élet árnyoldalának teremtménye, elég csak a szemétszörnyre gondolni az egyik Godzilla filmből. Mindenesetre tény, hogy ezek a filmek Japán fontos kulturális elemei.

És természetesen nem csak a szigetországban vetítették a nézőknek, hanem a világon mindenhol, például Csehszlovákiában és Lengyelországban is. Az alábbi poszterek ebből a két országból valók, és egy-egy kaiju filmet népszerűsítenek.

Godzilla, Lengyelország, 1957


Godzilla fia, Lengyelország, 1974

Szörny a történelem előtti bolygóról, Csehszlovákia, 1986

Óriások háborúja, Lengyelország, 1975

Godzilla a tengeri szörny ellen, Lengyelország, 1978

Mechagodzilla terrorja, Lengyelország, 1977

Gappa, Lengyelország, 1973

Gamera a szuper szörnyeteg, Lengyelország, 1980

King Kong szökése, Lengyelország, 1967

Godzilla a szmogszörnyeteg ellen, Lengyelország, 1971

X a világűrből, Csehszlovákia, 1968

Godzilla Gigan ellen, Lengyelország, 1977

forrás: Pink Tentacle

Akit pedig érdekelnek a szörnyfilmek, az itt nézelődjön, ezekhez a plakátokhoz hasonlóakat pedig itt láthattok Star Wars témában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése